Η σύγχρονη πόλη

Σελίδα 1/9 Σελίδα 2 ››

Έξω και γύρω από τη Μεσαιωνική Πόλη απλώνεται η σύγχρονη πόλη της Ρόδου, όπου έχουν ανακαλυφθεί τα περισσότερα από τα απομεινάρια των αρχαίων χρόνων. Κατά τη διάρκεια της Ιταλικής κατοχής έγιναν ανασκαφές και αναστηλώσεις σε πολλές περιοχές, που οδήγησαν στη δημιουργία μεγάλων αρχαιολογικών αξιοθέατων. Από την εποχή της ενσωμάτωσης του νησιού στην Ελλάδα, η Ελληνική Αρχαιολογική υπηρεσία έχει διεξάγει συστηματικές και εντατικές ανασκαφές στους αρχαιολογικούς χώρους, αποκαλύπτοντας νέα αρχαία κτίσματα Πολλές από τις ανακαλύψεις των ανασκαφών που διεξήχθησαν μετά την ενσωμάτωση, εκτίθενται στο μουσειακό χώρο του ημιυπόγειου στη βόρεια πλευρά του Καστέλο.

Μαντράκι - Νιοχώρι

Η επέμβαση της Ιταλικής διοίκησης στον τόπο έχει αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στην περιοχή που απλώνεται νότια από το μικρό λιμάνι (Μαντράκι) έως το Νιοχώρι καθώς και από τη δυτική ακτή ως το βορειότερο άκρο του νησιού: Πάνος Άκρα. Το σύγχρονο Μαντράκι ήταν γνωστό στους αρχαίους Ρόδιους ως Στρατιωτικό ή Μικρό Λιμάνι και ως το Λιμάνι των Γαλερών , στην περίοδο των Ιπποτών.

Οι Ιταλοί αρχιτέκτονες είχαν την πρόθεση να δημιουργήσουν μία νέα Ιταλική πόλη έξω από το Κάστρο. Έτσι, κατέστρωσαν ένα μεγάλο γενικό σχέδιο στο οποίο ενσωμάτωναν τα κύρια εμπορικά, διοικητικά και ψυχαγωγικά κέντρα.

Αμέσως έξω από την Τάφρο, σε μικρή απόσταση από το Μαντράκι, ανεγέρθηκε κτίριο που ήταν εντελώς πρωτόγνωρο, όχι μόνο στη Ρόδο, αλλά σε όλο το Αιγαίο και την απέναντι Μικρασιατική Ακτή: είναι το πολυγωνικό οικοδόμημα από μπετόν, Αραβικού τύπου, με δύο προστύλια, που αποτελεί το κέντρο από της Νέας Αγοράς.