15ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ - Όταν άλλαξε ο ρους της ιστορίας ....

Σελίδα 1/1

 

Το 2022 είναι επετειακή χρονιά για τη Ρόδο καθώς συμπληρώνονται 500 χρόνια από την Β’ Μεγάλη Πολιορκία της από τους Οθωμανούς. Η επίθεση στο νησί άρχισε την 1η Αυγούστου του 1522 και ολοκληρώθηκε στις 22 Δεκέμβρη της ίδιας χρονιά με συνθηκολόγηση που έγινε μεταξύ του Σουλτάνου και του Τάγματος των Ιπποτών του Αγ. Ιωάννη. Η πόλη παραδόθηκε στους εχθρούς τον Ιανουάριο του 1523 και το Τάγμα αποχώρησε, σηματοδοτώντας την αρχή ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία του νησιού της Ρόδου, που ανέτρεψε το κοινωνικό status quo και το πολιτισμικό γίγνεσθαι.

Το 15ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου αποτελεί ένα αφιέρωμα στην αποχώρηση του Ιωαννιτικού Τάγματος από τα νησιά της Δωδεκανήσου το 1522, χρονιά που αποτέλεσε ορόσημο για την ιστορική και πολιτισμική εξέλιξη της Ρόδου και το αφιέρωμα αυτό, έχει σκοπό να κάνει γνωστό το εν λόγω κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας, να αναδείξει την πολιτισμική μετάβαση της τοπικής κοινωνίας, να συμβάλλει στην κατανόηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, έτσι όπως διαμορφώθηκε από αυτό το σημαδιακό ιστορικό γεγονός και εν γένει, να επιμορφώσει μέσα από ποιοτικές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, όπως αυτός ήταν πάντα ο σκοπός του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ της Ρόδου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, σε αυτή την ειδική «έκδοση» του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ, περιλαμβάνει μία σειρά από 10 μοναδικές εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν σε μνημειακούς χώρους της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου και 3 ακόμα νησιά της Δωδ/σου (Χάλκη, Κω και Λέρο ), με τη στήριξη της Π.Ν.ΑΙ – Τμήμα Πολιτισμού Δωδ/σου. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 22 Δεκεμβρίου 2022 με ένα Μουσικό Αναλόγιο, αναφερόμενο στο Χρονικό της Β Μεγάλης Πολιορκίας της Ρόδου από τους Οθωμανούς, με αφηγητή τον γνωστό Ρόδιο ηθοποιό, Κωστή Σαββιδάκη.

Για τα Νέα του φεστιβάλ επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο fb:
www.facebook.com/medievalrose.medievalfestival

και το group-ομάδα μας στο fb:
www.facebook.com/groups/medievalrose